22 Şubat 2016 Pazartesi


RUSYA'NIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN ADAM: I. PETRO



I. Petro


Bahsedeceğimiz I. Perto kimi tarihçilerin bazı davranışları sebebiyle "Deli Perto" ya da Rusya'yı Avrupa'nın ve dünyanın kaderinde söz sahibi yapması nedeniyle "Büyük Petro" diye adlandırılan kişidir. I. Petro sayesinde Rusya Avrupa siyasetinde kendini göstermeye, söz sahibi olmaya başlamıştır. Ama I. Petro'nun hikayesi biraz ilginçtir. Rusya'yı güçlü bir devlet yaparken pek çok ilginç olaylara imza atmıştır. Şimdi Petro Rusya'yı güçlü bir devlet nasıl yapmış bakalım. I. Perto 270 kişilik bir toplulukla kendisini Topçu Petr Mihaylov adıyla gizliyerek Avrupa'ya gitmiştir. Bu yolculuğunun asıl amacı Osmanlı İmparatorluğu aleyhinde bir kampanya başlatmaktı, ancak bunun mümkün olmadığını görüldü. Rus Çarı artık merak ettiği Avrupa'yı gezmeye başladı. Almanya'yı, Hollanda'yı gezdi. Hollanda'da  bir tersanede  bir kaç ay çalıştı. Bir işçi gibi topçuluk, marangozculuk, gemi inşası eğitimi aldı.


Avrupa seyahati sırasında I. Petro, Hollanda'da

I. Petro öncesi Rusya'nın düzenli bir ordusu yoktu. I. Petro modernleşmedeki en büyük payı askeri reformlara ayırdı. Ateşli silahların kullanılması yaygınlaştırıldı. İlk milli ordu onun zamanında kuruldu. İlk Rus donanmasını kurdu. Kara ordusunda ve donanmada ağır silahları kullanacak insanların eğitimi için akademiler kurdu. Ekonomiyi düzeltmek için geniş çaplı reformları yaptı. Sanayinin gelişmesine ve millileşmesine çalıştı. I. Petro tahta çıktığında Rusya'da 21 olan mal çeşidi I. Petro öldüğünde 200'e çıkmıştır. İlk Rus gazetesini yayınlattı.


I. Petro'nun St. Petersburg'taki heykeli


St. Petersburg Bilim ve Sanat Akademisi'nin kurdu. Eğitimi laikleştirdi. Avrupa'ya çok sayıda öğrenci gönderdi. St. Petersburg şehrini kurdu. Bütün bunları yapak Rusya'yı kapalı bir yapıdan kurtarıp, Avrupa'nın büyük güçleri arasına soktu.

Keşke bizde de "Deli Petro" gibi "deli" insanlar çıksa. :) Bütün bu okuduklarınızdan sonra sevgili okuyucular siz ne dersiniz; "Deli Petro" mu yoksa "Büyük Petro" mu? :)  





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder