21 Şubat 2016 Pazar


İSKİTLER

İskitler bilinen ilk Türk boyudur. Alp Er Tunga (Afrasiyap) en önemli hükümdarıdır. "Bozkırın Kuyumcuları" olarak adlandırılır. İlk defa sanat esrelerimde hayvan üslubunu kullanmışlardır. At Koşum takımlarını ve eyerlemeyi yapmışlardır.


ASYA HUN DEVLETİ

Türk tarihinde bilinen ilk Türk devletidir. Hun kelimesi kavim, halk, topluluk anlamına gelir. Orta Asya'daki tüm Türk boyları bir bayrak altında toplamayı başarmıştır. En ünlü hükümdarı Mete Han'dır. Mete Han askeri alanda onlu sistemi uygulamıştır. Onlu sistemi Türk devletleri dışında bir çok devlet kullanmıştır. Öyleyse Türkler dünyayı askeri alanda etkilemiştir diyebiliriz. İpek Yolu için Çin ile mücadelelere girişmişlerdir. Ki'ok'tan itibaren Çinlileşmeye başlamışlardır. Zamanla Kuzey ve Güney olmak üzere iki ayrıldılar.


Büyük Hun Devleti'nin en geniş sınırları


KAVİMLER GÖÇÜ VE SONUÇLARI

4. yüzyılın ortalarında Hunların Karadeniz'in kuzeyinden Don ve Volga Nehirleri arasındaki bölgeye kaymaları sonucunda gerçekleşmiştir. Günümüz Avrupa devletlerinin atıldığı önemli bir olaydır. Bu göç sebebiyle Roma İmparatorluğu 395'te ikiye ayrılmıştır. Göçlere dayanamayan Batı Roma İmparatorluğu 476'da yılmıştır. Yine ilk çağ sona ererken, orta çağ başlamıştır. Avrupa'da orta çağa damgasını vuracak derebeylik (feodalite) rejimi ortaya çıkmıştır. Barbar kavimler arasında Hristiyanlık hızla yayılmıştır.


AVRUPA HUN DEVLETİ

Avrupa Hun Devleti'nin kurucu Balamir'dir. Anadolu'ya ayak basmışlardır. En önemli hükümdarı Attila'dır. Doğu Roma'yı (Bizans) Margos ve Anatolius antlaşması ile vergiye bağlamışlardır. Atilla Roma'ya sefer yapmış ve şehri feth edecek duruma gelmiştir. Daha sonra Papa Attila'nın çadırına gelerek Attila'yı ikna ederek Roma'nın Avrupa Hun Devleti'nin eline geçmesini önlemiştir. Zamanla Orta Asya'dan göç takviyesi alamayan Avrupa Hunları asimile olarak tarih sahnesinden silinmişlerdir. 


Avrupa Hun Devleti
  
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder