22 Şubat 2016 Pazartesi

MISIR'DA KURULAN TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ


TOLUNOĞULLARI

Mısır'da kurulan ilk Türk-İslam devletidir. 875-905 yılları arasında Mısır'da hüküm sürmüştür. Bir Tavaif-i Mülk devletidir. Tolun, dolunay demektir. En önemli hükümdarı Tolunoğlu Ahmed'dir. Tolunğulları Maristan adı verilen hastahaneler inşa etmişlerdir. Su kanalları, köprüler, hükümet sarayı ve daha sonra yapılan eserler Tolunoğulları tarafından Mısır'a bıraktığı önemli kültür varlıklarıdır.


İHŞİDİLER

Tolunoğulları'ndan sonra Mısır'da kurulan ikinci devlettir. 935-969 yılları arasında hüküm sürmüştür. Kurucusu Muhammed Bin Togaç'tır. Hicaz bölgesine sahip olan ilk Türk-İslam devletidir. İhşidiler Fatimiler tarafından yıkılmıştır.


EYYÜBİLER

Kurucusu Selahaddin Eyyubi'dir. 1187'de "Hittin Savaşı" yla Haçlıları yenerek Kudüs'ü Haçlılardan geri almıştır. İbn-i Meymun bu devlette yaşamıştır. Kıpçak Türkleri bu devlete hizmet etmişlerdir.


MEMLÜKLÜLER

1260 Ayn Calud ve 1277 Elbistan Savaşı ile Moğolları dünya tarihinde ilk defa yenmişlerdir. Veraset sistemi diğer Türk devletlerinden farklıdır. Burada her komutanın  hükümdar olma hakkı vardır. Resmi dili Arapça'dır. Baybars Cami, Kalavun Cami en önemli eserleridir. 1516 Mercidabık ve 1517 Ridaniye Savaşları sonucunda Osmanlı Devleti tarafından yıkmıştır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder