16 Şubat 2016 Salı

KAROLENJ DEVLETİ

   
679 ile 714 yılında imparator "II. Pipin" Austrasia bölgesinin saray nazırı olarak devletin kurulmasını sağlamıştır. 690 yılında Alamanya'yı krallığa bağlamıştır. 714 ile 741 yılları arasında "Charles Martel" başa geçmiştir. 751 yılında Charles Martel'in oğlu "Şarlman (Charlamenge)" hükümdar olmadan manastıra çekilmiştir. Böylece Pepin frenk krallığın resmen hükümdarı olmuştur. Pepin 751 yılında Papa'nın elçisi başpiskopos Boni Fatius tarafından kutsal yağ ile mest edilen ilk frenk kralıdır. Kendisi "Patricius Romanaum (Romalıların Valisi) unvanı alan ilk kraldır.

Karolenj Devleti

BÜYÜK KARL

Bu dönemin en büyük olayı Widukind İsyanı'dır. Bu isyanda özgür köylülere karşı olan soylular toplu halde vaftiz edilirler. Bu isyan 780 yılında bastırılır. 782 yılında "Verden Ander Aller Günü" sakson soylular tarafından Karl'a teslim edilen 4500 isyancı idam edilir. 785 yılında, Widıkind ile imparator Kalr arasında uzlaşma sağlanır ve bir antlaşma yapılır. Buna göre kilisenin ürünün 10'da 1'i civarında almış olduğu vergiyi protesto etmek amacıyla köylülerin başlattığı isyanlardan sonra Frenkler , Saksonları zorunlu göçe tabi tutarlar. Daha sonra sonra Saksonlara boyun eğdirir ve "Lex Repuaria" yasasına dayanarak eski Sakson hukukunu da içine alan "Lex Saksonum" yasaları 802 tarihinde çıkarılır. Böylece Frenklerle Saksonlar arasında antlaşma sağlanmış olur.

İmparator Şarlman

800'lü yılların en önemli olayı Büyük Karl'a Papa III. Leo tarafından imparatorluk tacı giydirilmesidir. 814 ile 843 yılları arasında başa Dindar Ludwing  geçer. 817 yılında  "Ordinatio İmperi" yönetmeliği hazırlanır.  Buna göre imparatorluk unvanının büyük çocuğa verilmesi yani Ludwing'in oğlu Lothar'ra verilmesi kararlaştırılır. 842 yılında "Strazburg Yeminleri" adı verilen tarihin en eski Almanca ve eski Fransızcadan oluşan metinlerdir. 843 yılında ise "Verdun Antlaşması" imzalanır. Bu antlaşmayla imparatorluk Orta, Doğu ve Batı olmak üzere üçe ayrılır.


ORTA FRENK KRALLIĞI

Bu dönemin en önemli olayı 870 tarihinde "Mersen Antlaşması'nın" imzalanmasıdır. Bu antlaşmada II. Lothar'ın ölümünden sonra Germen Ludwingdoğu topraklarını alır. Daha sonra "II. Kel Karl" İtalya'yı alır ve Papa VIII. Johannes tarafından imparatorluk tacı giyer. 


DOĞU FRENK KRALLIĞI

Bu dönemin en önemli olayı880 yılında imzalanan "Ribemont Antlaşması'dır" Bu antlaşma ile batı sınırında yapılan bazı değişikliklerle orta çağ boyunca Almanya'yla arasındaki sınır aynı kalır. 900 yıllarda ise çıkan iç çatışmalardan dolayı "Saray Dukalıkları" kurulur. Bunların en önemlileri şunlardır;
  • Suebya
  • Saksonya
  • Bavyera
  • Lothringen


BATI FRENK KRALLIĞI

II. Kel Karl 895 tarihinde imparatorluk tacını giyer ancak oğlu II. Ludwing ve diğer iki oğlunun ölümünden sonra krallık parçalanır. 
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder