22 Şubat 2016 Pazartesi


ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ


Devlet Selçuklu ailesinden olan Süleyman Şah tarafından Büyük Selçuklu Devleti'ne bağlı bir konumda başkentleri İznik olarak 1077'de kurulmuştur. 1096'lı yıllardan itibaren başlayan Haçlı Seferleri yüzünden devletin batı yönündeki ilerleyişi bir süreliğine durmuştur.


MİRYAKEFALON SAVAŞI (1176)

Savaş Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans imparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Bizans bu savaşla Türkleri Anadolu'dan atmak istemiştir. Yapılan bu savaşı Anadolu Selçuklu Devleti kazanmıştır. Bunun sonucunda ise Türklerin Anadolu'dan atılamayacağı anlaşılmıştır.

NOT: Doğuda oluşan Moğol tehlikesine karşın Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat şu tedbirleri almıştı;

  • Orduyu güçlendirmiştir.
  • Moğolların önünden kaçan Harzemşah halkının, Doğu Anadolu'ya yerleştirmesiyle bir tampon bölge oluşturulmuştur.


YASSIÇİMEN SAVAŞI (1230)

1230'da Harzemşahlar'ın Doğu Anadolu'ya yönelik yayılmacı girişimleri sonucunda Harzemşahlar ile yapılan savaşı Anadolu Selçuklu Devleti kazanmıştır. Moğollar, Harzemşahların zayıflamasını fırsat bilen Moğollar, Harzemşah Devleti'ne saldırmış ve 1231'de bu devleti ortadan kaldırmıştır. Böylece Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında bir tampon bölge olan Harzemşahlar yıkılınca Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar sınır komşusu haline geldiler.

NOT: Baktığımızda Yassıçimen Savaşı'nı Anadolu Selçuklu Devleti kazanmış olsa da uzun vade de bu kazanılan savaş devlete olumsuzluklar olarak geri dönecektir. Çünkü, istilacı Moğolların Anadolu ile aralarında Harzemşah devleti vardı. Bu devleti Anadolu Selçuklu Devleti ortadan kaldırınca Moğolların Anadolu toprakları ile arasındaki tampon bölge ortadan kalmış oluyordu.


Anadolu Selçuklu Devleti

BABAİLER İSYANI (1240)

Türk tarihinde çıkan ilk dini nitelikli isyandır. 2 senede bastırılmıştır. Bu isyanla devlet zayıflamıştır. Böylece Moğolların Anadolu'ya yönelik istila girişimleri kolaylaşmıştır.


KÖSEDAĞ SAVAŞI (1243)

İran'daki İlhanlı Devleti Anadolu'ya girmiş ve Kösedağ Savaşı'nda Anadolu Selçuklu Devleti'ni yenilgiye uğratmışlardır.


SONUÇLARI

  • Anadolu Selçuklu Devleti yıkılış süresine girmiştir.
  • Anadolu siyasi birliği parçalanmıştır. Çok sayıda beylik kurulmuştur.
  • Selçuklu hükümdarları Moğol yönetimim altına girmişlerdir.
  • Moğolların önünden kaçan Türkmenler Anadolu'ya doğru gelerek Anadolu'nun Türkleşme sürecini hızlandırmışlardır.
  • 1308'de Selçuklu Devleti Karamanoğulları tarafından tamamen yıkılmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder